Opbygning til Dameligaen


Meget er forandret til den kommende sæson i Dameligaen for Lemvig Basket. For det første er ligaen skåret ned til 7 hold, hvilket naturligvis er en trist udvikling. Sportsligt ser det dog ud til, at det vil styrke flere af holdene, da spillerne fra de tre hold, som er forsvundet, i høj grad er søgt til andre klubber i ligaen. Derfor ser ligaen også mere åben ud end tidligere. For det andet stiller Lemvig med et helt nyt hold til denne sæson. Seks spillere og en træner er væk i forhold til før sommerpausen, og blot 4 spillere er kommet til, mens assistent træner, Peter Jensen er rykket frem som head coach. En smallere trup er normalt ikke en styrkelse for et hold, men i Lemvig Basket vælger vi at se det som en fordel. Med blot ti spillere i truppen er der brug for alle, og den enkelte spiller får en mere klar rolle for holdet. Det giver forhåbentlig større motivation, fokus og commitment fra den enkelte spiller. Efter den første måneds forberedelser er der da heller ikke noget, som tyder på, at holdet ser svagere ud, end sidste sæson. Det vil naturligvis tage tid at spille et nyt hold sammen, men de nye spillere, ser ud til at at være i stand til at udfylde skoene fint, efter de spillere som er væk. Så med den rette tålmodighed skal spillet og kollektivet nok komme til at hænge sammen. Truppen er sammensat med en god balance, så de fleste spillere kan spille flere pladser. det giver større fleksibilitet og flere muligheder, som forhåbentlig kan udnyttes, til at gøre spillet mere uforudsigeligt for modstanderne.

Holdets styrmand er igen Ivana Udovalieva, som er en af ligaens mest rutinerede spillere. Hun indtager i denne sæson desuden rollen som spillende assistenttræner, og er på den måde i endnu højere grad med til at forme holdet og spillet. Ivana er en aggresiv spillertype i både forsvar og angreb, og hendes bedrifter gennem flere år i ligaen har gjort hende til en af de mest respekterede spillere, og kendt som en af ligaens bedste point guards.

Blandt de spillere som i den nye trup får mulighed for at indtage en større rolle er Medina Dedic. I sidste sæson var Medina en central spiller for Lemvig i 1. Division, og hun viste flere gange, at hun med sit antrit kunne udfordre sine modstandere på guard-positionen. Desuden tog hun stor ansvar for holdet, og de erfaringer kan hun hun få gavn af i ligaen. Medina er en af de lokale spillere, som vi håber griber chancer og bygger videre på den fine udvikling hun viste sidste sæson.

En anden spiller, som i sidste sæson tog et stort ansvar på holdet i 1. Division, er Ida Høj Kristensen. Gennem flere sæsoner har Ida været en del af truppen omkring ligaholdet, og nu virker hun mere klar end nogensinde til at gå et skirdt videre og tage mere ansvar. Ida er en solid skytte og en velovervejet spiller, som er god til at træffe de rigtige beslutninger. Forventningerne til Ida er i år lidt højere end tidligere, og vi glæder os til at følge hende gennem sæsonen.

Okako Adika var blandt de mest oplagte kandidater til årets talent i sidste sæson, og hun slog for alvor igennem som ligaspiller. Selvom hun blot er 18 år, gik hun uimponeret ind på holdet, og var i mange kampe en af de største profiler. Okako skal nu fortsætte sin flotte udvikling og vise, at hun også kan præstere, når modstanderne er bedre forberedt på hende. Som spillertype er Okako en atletisk spiller, som med tempo og elegance kan udfordre sin modstander. Som ung spiller mangler hun naturligvis stadig noget rutine, men det betyder også, at hun ind i mellem gør det helt uventede, som kan være afgørende for en kamp.

Nanna Hansen er også med i den gruppe af spillere, som har været med omkring holdet i flere sæson, men som nu skal vise, hun er klar til at tage et ekstra ansvar. Nanna kan både bruges som guard og forward, men hendes styrke er, at hun er en slider, som arbejder stenhårdt, og derudover har et godt skud. Nanna er desuden en central person for kollektivet, hvor hun med godt humør kan trække sine holdkammerater med sig.

Eneste nye danske spiller i truppen er Emily White, som er kommet til Lemvig fra Horsens, efter at piraterne måtte hejse det hvide flag. Vi er meget glade og stolte over, at Emily valgte at fortsætte i Lemvig, og hun bliver en vigtig del af en helt ny inside kæde, som skal udfylde hullet efter Emily Hatch, Raven Berry og Grace Gardner. Emily var i sidste sæson en af de største profiler hos Horsens, og vi forventer hun fortsætter sin gode udvikling. Emily har alle de fysiske forudsætninger for at blive en profil i ligaen, men hun mangler naturlivis stadig noget rutine, som kun kommer af at tage udfordringerne på sig. Det vil Emily uden tvivl gøre, og vi ser frem til at følge hende.

Da forberedelserne til denne sæson blev indledt bestod truppen blot af ni spillere, hvilket naturligvis gav anledning til lidt bekymring. Men en fredag eftermiddag viste der sig helt uventet en meget vigtig tilgang til holdet. Den bestod af en kontakt med islandske Hafdis Ellertsdottir, der er kommet til Danmark for at arbejde som au pair. Hafdis er en ung spiller, som har erfaring fra den bedste islandske liga, hvor hun spillede for Hamar. Hun er en fysisk stærk spiller, som passer perfekt som den brik i puslespillet, vi manglede. Med tilgangen af Hafdis har holdet endnu flere muligheder i spillet, og vi er langt mindre sårbare på pladserne tæt på kurven.

Helle Kristiansen er en af holdets mest rutinerede spillere, og hun er sammen med Ivana Udovalieva de største kultubærere på holdet. Helle er blandt de mest centrale spillere på holdet, og i Lemvig Basket har vi med stolthed fulgt hendes udvikling. De seneste sæsoner har hun vist sig som en af ligaens bedste skytter og som en snu forsvarsspiller, der ofte står det helt rigtige sted. Samtidig er Helle en ydmyg spiller, som ofte får langt mindre opmærksomhed end hun fortjener, men det er en rolle som ser ud til at passe hende godt. Helle vil igen i denne sæson være en af de centrale spillere, som skal tage ansvar både på og udenfor banen.

Navnet på en af holdets nye amerikanske spillere er Natalie Day. Hun kommer til Lemvig med erfaring fra både Finland og Puerto Rico. I Finland havde hun en fin sæson i bedste række, mens opholdet i Puerto Rico delvist blev ødelagt af sygdom. Nu er Natalie klar til at genoptage karrieren, og det har vi draget fordel af. Natalie har spillet i NCAA for Portland University, hvor hun også var en central spiller. Hun er en meget alsidig type, som kan spille flere pladser, men nok mest vil blive brugt som forward. Desuden er hun kendetegnet ved at være meget atletisk, hvilket betyder hun kan være en udfordring at dække op.

Holdets anden nye amerikaner er Joanna Miller. Joanna er netop blevet færdig på Grambling St. University i NCAA Div. 1, hvor hun med 19 point per kamp var sit holds store profil. Hun er derfor vant til at tage ansvar og gå forrest på sit hold. Joanna kan bruges som både guard og small forward og netop den fleksibilitet vil blive udnyttet. Den succes Joanna havde i sin sidste sæson på college blev belønnet med en plads i draften til WNBA. Det er ikke så ofte at spillere på det niveau kan hentes til Danmark, men i Lemvig Basket er vi naturligvis glade for, det er lykkedes.

Ud over disse ti spillere vil der blive plads til at de to unge spillere, Oto Adika og Louise Sørensen, får mulighed for at indgå i truppen. De er begge med for at lære, men de har også begge vist, at de har potentiale til at blive fremtidens ligaspillere for Lemvig Basket.

Head coach for holdet er som tidligere nævnt Peter Jensen. Med ham på posten går vi tilbage til de klassiske dyder på holdet, hvor et stærkt kollektiv og et solidt fællesskab skal være basis. Eftersom det er et nyt hold, der skal spilles sammen, er der på forhånd ikke en klar målsætning for holdet. Det handler i første omgang om at få det bedste ud af de muligheder holder indeholder, og det skal ske med motivation, engagement og energi. Der skal formentlig også en portion tålmodighed til, før arbejdet giver udbytte, men det har vi prøvet før. 

Forberedelserne til sæsonen fortsætter i de kommende uger. Holdet deltager den 12.-14, september i en turnering i Tyskland og spiller desuden træningskampe mod Odense og EOS Lund. Første kamp i Dameligaen bliver den 4. oktober ude mod Stevnsgade.