Ny mission i 1. Division Herrer


Når man skal frem på den nye sæson i 1. Division Herrer er det med et andet udgangspunkt end de foregående år, og det skyldes forskellige faktorer. Dels har en regelændring betydet, at der ikke længere automatisk er nogen nedrykker fra 1. Division, hvilket der jo kan siges både for og i mod. Lige meget hvad, så fjerne det både et pres fra holdene og et spændingsmoment fra sæsonen.

Udover ændringen i reglerne, går man ind i en sæson, hvor Falcon er rykket op i ligaen, men der er ikke kommet et hold ned fra ligaen, da Aarhus BC valgte at opløse sig selv. Det betyder, at noget af den energi Falcon bragte med sig i sidste sæson, efter deres nedrykning, ikke er blevet overtaget af noget nyt hold. Dermed mangler der også umiddelbart en klub til at gå forrest og tage initiativ for rækkens udvikling.

Samlet betyder disse forhold, at man går ind til sæsonen med en fornemmelse af, at det måske mere kommer til at handle om at bliver ”mester” i 1. Division, end det handler om oprykning til Basketligaen. For hvem ved på forhånd, de er interesseret i oprykning – og hvem har overhovedet niveauet til det. Meget tyder på, at forskellen mellem det bedste og næstbedste niveau i dansk basket bliver større og større, og konsekvensen bliver måske, at de to rækker hver for sig lukker sig mere om sig selv.

Det kan man mene meget om, men det er ikke temaet her. I stedet er der grund til at glæde sig over, at det ser ud til at være en spændende sæson, man går i møde i 1. Division Herrer, for selvom der måske ikke er noget klart oprykningsemne, så er der mange hold, som har mulighed for at blande sig i toppen og være med til at skabe gode kampe og masser af underholdning.

Blandt de mest oplagte favoritter til en plads i toppen af rækken er BMS. De havde en fornem sæson som oprykkere i sidste sæson, og selvom de har mistet et par profiler henover sommeren, så er der god grund til at forvente de igen er at finde blandt de bedste. Klubben har tidligere meldt ud, at man er interesseret i at rykke op, og spørgsmålet er bare, om de allerede i år er gode nok sportsligt, og klar til det organisatorisk. I første omgang gælder det om at holdet skal stabilisere sig, og ligger holdet så helt fremme efter de første 6-8 kampe, så bør de gå efter oprykningen.

Lemvig Basket lå gennem hele sidste sæson i toppen. Holdet har fået ny træner i amerikanske Brian McCormick, men truppen ligner sig selv. De eneste ændringer er, at Mads Kristensen og Ben Ireland er erstattet af Oskar Fuglsang og Saulius Liksa. Det giver et hold, som kan bygge videre på succesen sidste år anført af Søren Flæng og Dominick Reid. Holdets svaghed er en smal trup, som vil være sårbar for skader, men kan stabiliteten fra sidste sæson fortsætte, kan det give en ny plads i toppen.

De seneste år har BK Amager været blandt favoritterne i 1. Division, men potentialet på holdet er ikke blevet omsat til en plads helt i toppen. Igen i år bør BK Amager nævnes blandt de forventede tophold, men der skal nok også til at ske et generationsskifte på holdet, som betyder, at en oprykning til Basketligaen måske ikke er den oplagte plan lige nu. Kan BK Amager få en flok nye unge spillere ind omkring holdet, så har man til gengæld de rutinerede kræfter der skal til, for at hjælpe dem godt på vej, og så kan BKA godt blive ligaklub igen meget snart. Det ligner et spændende projekt for Ryan Kombrink, men hvor det ender er svært at se endnu.

Virum har været en joker de sidste par år, hvor de efter en blandet sæson har toppet spillemæssigt på det rigtige tidspunkt og sluttet godt af i slutspillet. I den nye sæson spiller man uden amerikaner på holdet, og giver i stedet chancen til flere unge spillere. Det kan betyde nogle udsving i præstationerne gennem sæsonen, men potentialet i holdet er stort, så der skal nok komme de nødvendige sejre til at holde sig midt i rækken, og så kan alt jo ske igen i slutspillet. Virum ser dog lidt svagere ud end i sidste sæson, så der skal nok lidt mere tålmodighed til hos sjællænderne.

Stevnsgade har gang i deres helt egen mission. Klubben er ved at kaste støvet af sig og genrejse sig efter nogle år væk fra toppen af dansk basket. Klubbens damer er allerede tilbage på liganiveau, og man virker ikke afvisende overfor at få herrerne samme vej. Den største udfordring for Stevnsgade gennem de seneste år har været, at få kollektivet til at fungere gennem en hel sæson. For to år siden havde man det ene ben i ligaen, men gik ned lige før målstregen, og det betød man måtte bygge op igen. Sidste sæson var et skridt i den rigtige retning, men udskiftning af træner og lidt uro i truppen gav alligevel indtryk af, at det var langt igen. En god slutning på sæsonen giver alligevel tro på, at Stevnsgade igen er på rette vej, og holdet er nok et af de bedste bud på en seriøs oprykningskandidat.

I Køge har man haft flere op- og nedture gennem de seneste tre sæsonen. Holdet har haft en evne til at starte sæsonerne stærkt, for derefter at gå i stå og ende i midterfeltet. Klubben har igen i år hentet udenlandsk forstærkning, og holdet fremstår igen som et spændende hold med gode muligheder for at klare sig godt. Men man mangler stadig at vise den stabilitet, der skal til, hvis man skal holde sig i den bedste tredjedel gennem en hel sæson. Køge er et jokerhold, som man bestemt skal holde øje med, men hvor høje forventningerne skal være til dem, må de første runder i sæsonen vise.

Aarhus BF virker igen som en uforudsigelig størrelse, som kan drille enhver, men alligevel ikke helt blande sig mellem de bedste. Samarbejdet med Bakken Bears ser ud til at være blevet tættere, og ABF kan formentlig få fordel af, at flere unge spillere får mulighed for at træne med ligatruppen og tage erfaringerne med sig ind i 1. Division. Det kan også give lidt mere uro og udskiftning i truppen, men alt i alt ser holdet stærkere ud. Naturligt nok er der ingen ambitioner om oprykning for holdet, men de kan alligevel komme til at spille en afgørende rolle for de øvrige holds muligheder. Som altid er Aarhus BF et frisk pust i rækken med en aggressiv og underholdende spillestil.

Glostrup er igen et af de hold, som man ikke helt ved, hvor man har. Holdet vinder ind i mellem helt uventet over tophold, og i næste kamp taber man til et bundhold. Det ser igen ud til at være et hold, som nok skal klare sig, men det bliver nok igen til en placering lige under midten. Der er skiftet lidt ud i truppen, men i store træk kan man forvente et niveau som ligner det man så i sidste sæson.

Jonstrup er efterhånden blevet en fast del af den nederste del i 1. Division, og man kunne efterhånden godt ønske at klubben fik lidt mere udbytte af indsatsen, for de gør det faktisk godt. Bredden er ikke så stor i truppen, og det betyder at præstationerne svinger en del. Der mangler måske også den sidste tro på, at man kan bevæge sig op i tabellen, og det kan man kun håbe kommer. Jonstrup kæmper naturligvis også med, at der er masser af muligheder for spillerne i området, så ofte skifter en spiller klub, lige når man håber at se potentialet blive udfoldet i Jonstrup. Der er mest, der tyder på, at Jonstrup igen vil ligge i den nederste del af rækken, men i år behøver de altså ikke bekymre sig om nedrykning, men kan koncentrere sig om udvikling.

Det samme kan man sige om ALBA, der har en skæbne, som ligner Jonstrups. Klubben har ligget på vippen til nedrykning flere gange, men har overlevet ved at hente de afgørende point i sidste øjeblik – eller ved en skrivebordsafgørelse, når andre hold har trukket sig. Man har altid en fornemmelse af, at ALBA er lige ved at tage skridtet op til næste niveau i rækken, men så sker der noget, som alligevel giver uro. Det kan blive i år ALBA river sig løs fra bunden, men det kræver man får tingene til at gå op i en højere enhed – og at der leveres resultater både ude og hjemme.

Solrød Comets er tilbage i 1. Division, og så er man som regel sikker på, at der i hvert fald er en klub med ambitionerne i top. De seneste år har cometerne været på en elevatortur mellem 1. og 2. division, men nu håber man på, at finde mere stabilitet, så der kan arbejdes videre. Klubben er en af fadderne til at nedrykning er fjernet fra 1. Division, så nu kan der arbejdes lidt mere langsigtet. Det håber man at udnytte til at udvikle en lidt smal trup til noget, der kan bygges videre på. I den første sæson vil tålmodighed nok blive et nøgleord, men potentialet, ambitionerne og viljen til at komme videre må man ikke undervurdere. Hvor langt det rækker resultatmæssigt i denne sæson er et åbent spøgsmål, men en plads omkring midten er det bedste bud.

Der er debut til BMI i 1. Division, og det er til en klub som man for alvor kan sige har gjort kometkarriere. Klubben er stort set spadseret gennem rækkerne og er nu klar til at vise sit værd på det næstbedste niveau. Klubben er kendt for sit flotte ungdomsarbejde, som har ført til flere flotte placeringer ved U-DM. Det er det arbejde, man nu kan høste frugterne af. Det unge hold er tilført rutine i form af Alan Madsen, der er spillene træner. Han leder et hold med masser af talent, og som også kan drage fordel af at være placeret tæt på Århus og Horsens, med de muligheder for fastholdelse og tilgang det giver. Det er sket flere gange de seneste år, at oprykkere har klaret sig godt i 1. Division, og det vil ikke være nogen stor overraskelse, hvis BMI følger i det spor.

Det bliver interessant at følge holdene når sæsonen går i gang den 28. september. Mange spørgsmål står stadig åbne, og svarene kommer nok først hen ad vejen, men meget tyder på, at der igen venter en spændende – og måske endda endnu mere uforudsigelig sæson, end man er vant til.